PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

wnp.pl - portal gospodarczy

Komisja Europejska nie wyklucza zmiany stanowiska ws. glifosatu

Autor: PAP/PSZ
23-10-2017 15:42
Komisja Europejska nie wyklucza zmiany stanowiska ws. glifosatu

Niektóre z krajów UE wprowadziły u siebie ograniczenia stosowania glifosatu.

Fot. Shutterstock

Wobec spodziewanego sprzeciwu państw członkowskich na odnowę zezwolenia na stosowanie środka czynnego substancji chwastobójczych glifosatu, KE nie wyklucza zmiany propozycji ws. autoryzacji tego środka. Glifosatowi przypisywana jest potencjalna rakotwórczość.

• Glifosat jest podejrzewany o rakotwórcze działanie.
  • Dotychczas brakuje jednak jednoznacznego potwierdzenia szkodliwości glifosatu.
  • Parlament Europejski zawiesił akredytację przedstawicielom firmy Monsanto, która stosuje glifosat w swoich produktach.
Głosowanie przedstawicieli państw członkowskich w tej sprawie spodziewane jest 25 października. Jutro dyskusję odnośnie glifosatu przeprowadzi kolegium komisarzy Komisji Europejskiej. Na razie żaden z krajów unijnych nie poprosił o zmianę wniosku KE.

Obecna zgoda na wykorzystywanie glifosatu w UE wygasa 15 grudnia. Komisja zaproponowała odnowienie licencji na okres 10 lat.

Glifosat to substancja aktywna chętnie wykorzystywana zwłaszcza w środkach chwastobójczych. Preparat jest na rynku od ponad 40 lat. Produkowany jest przez koncern Monsanto i wykorzystywany w jego flagowym produkcie - herbicydzie Roundup. W Polsce są dziesiątki produktów zawierających glifosat.

"Komisja Europejska (może zmienić swój wniosek - red.), biorąc pod uwagę debatę w tej sprawie" - powiedział na konferencji prasowej w Brukseli rzecznik KE Margaritis Schinas.

O wycofanie glifosatu apelują organizacje ekologiczne. W poniedziałek Greenpeace poinformował, że przedstawiciele europejskiej inicjatywy przeciw autoryzacji spotkali się z unijnym komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem. Przekazali mu ponad milion podpisów pod petycją o zakazanie stosowania tej substancji.

"Debata w sprawie glifosatu pokazała, że Komisja dalej przedkłada krótkoterminowe interesy firm chemicznych nad zdrowie publiczne i środowisko" - ocenił szef unijnego oddziału Greenpeace Jorgo Riss. Ekolodzy domagają się, by KE zaproponowała wniosek przewidujący stopniowe wycofanie glifosatu z rynku. Inicjatywa "Stop glifosatowi" zebrała ponad milion podpisów w tej sprawie w pięć miesięcy.

Kiedy rok temu wygasła autoryzacja na stosowanie tej substancji w Unii, Komisja Europejska planowała jej przedłużenie na 15 lat. Na drodze ku autoryzacji stanęły jednak sprzeczne opinie w sprawie glifosatu wydane przez dwie różne instytucje, czyli Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), organ doradczy Komisji Europejskiej, i, należącą do Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC). IARC zaklasyfikował glifosat jako substancję "prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi", zdaniem EFSA herbicyd nie był szkodliwy.

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku

Wnp.pl: dołącz do nas na Google+

POLSKA I ŚWIAT

• partner serwisu

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP

Drodzy Użytkownicy!

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.