PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl
Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

Jak zapewnić żywności bezpieczeństwo - wyzwanie XXI wieku

Autor: Portalspozywczy.pl (Magdalena Brzózka)
25-04-2015 13:34
Jak zapewnić żywności bezpieczeństwo - wyzwanie XXI wieku
Fot. PTWP

- Dzisiaj na świecie żyje ok. 7 mld ludzi. Za 35 lat, w roku 2050, na świecie będzie nas już ok. 9 mld. Oznacza to, że przybędzie 30 proc. osób do wyżywienia na świecie. W związku z tym powstaje problem jak przygotować się do tego wzrostu populacji. Już dziś musimy zastanowić się jak sprostać wyzwaniem związanym z produkcją żywności i jej bezpieczeństwem – zgodnie mówili paneliści na EEC 2015 w Katowicach podczas debaty zatytułowanej „Bezpieczeństwo żywnościowe - wyzwanie XXI wieku”.

Na całym świecie ubywa ziemi ornej, za to mieszkańców globu jest coraz więcej. Eksperci ze świata biznesu i nauki zastanawiali się podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego 2015 w jaki sposób należy przygotować się do takiego wzrostu. Czy nasze zasoby pod względem ziemi rolnej, systemu organizacji rolnictwa i produkcji żywności pozwolą wyżywić w przyszłości ludność na całym świecie?
Ilość ziem uprawnych nie przyrasta, a wręcz przeciwnie. Dziś 0,21 hektara przypada na mieszkańca globu, a w przyszłości będzie to znacznie mniej. Jednak mimo wszystko wyżywienie takiej liczby ludności jest możliwe, choć zdaniem ekspertów, żeby tak było, jeszcze wiele musi się zmienić. - Ogromny potencjał drzemie w Afryce. Np. w Etiopii tylko 15 proc. gleb, które się nadają do upraw, jest obecnie wykorzystana – mówił podczas EEC 2015 dr Zenon Pokojski, wiceprezes zarządu Grupy Azoty, Zakłady Azotowe Puławy SA.

Jego zdaniem trzeba zwrócić również uwagę na zmianę struktury spożycia żywności w poszczególnych krajach. Najlepiej obrazuje to przykład Chin. - W 1996 r. przeciętny Chińczyk spożywał ok. 4 kg mięsa, w 2011 r. spożywa blisko 60 kg. Jednak, żeby wyprodukować tyle mięsa, potrzeba też więcej paszy. Na każdy 1 kg mięsa wołowego potrzeba ok. 8 kg paszy, więc ta produkcja roślinna też musi być większa. I to co jest dylematem dzisiaj, przy ograniczonych zasobach ziem uprawnych, trzeba uzyskać efekty takie, które pozwolą wyżywić wszystkich mieszkańców globu – zapewniał podczas debaty Zenon Pokojski.

Z kolei Marek Kapłucha, wiceprezes zarządu Grupy Azoty, zwrócił uwagę na konieczność stosowania nawozów mineralnych i środków ochrony roślin przy uprawach. - Nie chodzi jednak o zwiększanie intensywności nawożenia, mówimy o potrzebie zmiany struktury agrarnej, żeby nawozić rozumnie, w sposób taki, by nie szkodzić środowisku, ale by produktywność uprawy i plonowanie było większe. I nas tym problemem powinniśmy się pochylić – dodał.

Zenon Pokojski podkreślał podczas EEC, że żaden kraj nie może zrezygnować z bezpieczeństwa żywnościowego. - Najlepiej byłoby, gdyby każdy kraj miał możliwość produkowania żywności dla zaspokojenia własnych potrzeb, a nadwyżki mógł eksportować. Problem polega na tym, że np. w krajach Afrykańskich przyrost naturalny jest coraz większy, a produkcja żywności jest stosunkowo mała. Należy zastanowić się jak w te miejsca, o słabo rozwiniętej infrastrukturze drogowej, dostarczyć np. środki ochrony roślin czy wiedzę. Istotne jest również prawidłowe zarządzanie gospodarką wodną. Problemem jest również to, że używamy zbyt dużo nawozów w niektórych miejscach, zbyt mało azotów trafia do roślin. My pochylamy się nad tym, by dopasować odpowiednie nawozy pod konkretne rośliny i gleby i jak poprawiać kulturę agrarną, jak nawozić optymalnie. Dzisiaj popularyzacja praktyk rolniczych wydaje się istotną rzeczą – zapewniał Zenon Pokojski.

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


Wnp.pl: dołącz do nas na Google+


POLSKA I ŚWIAT

31 608 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

584 990 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

6 070 ofert w bazie

2 782 262 ofert w bazie


397 662 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

PARTNER

  • partner serwisu

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.