Sole kwasu mrówkowego - ekologiczna alternatywa rozmrażania dla tradycyjnej soli

Sole kwasu mrówkowego - ekologiczna alternatywa rozmrażania dla tradycyjnej soli
Fot. Adobe Stock. Data dodania: 20 września 2022

Do odladzania pasów startowych i lądowisk wiele zachodnioeuropejskich lotnisk od ponad dziesięciu lat stosuje sole kwasu mrówkowego.

Zapobiegają one zamarzaniu wody w temperaturze zera stopni Celsjusza. W zależności od stopnia skoncentrowania środka odladzającego, punkt zamarzania może zostać zredukowany do minus 50°C, co sprawia, że jest on znacznie niższy niż temperatury na zewnątrz. W ten sposób mrówczany szybko usuwają cienkie warstwy lodu oraz skutecznie zapobiegają przywieraniu świeżego śniegu i tworzeniu się nowej warstwy lodu na płycie lotniska.
×

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU WNP.PL

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

SŁOWA KLUCZOWE I ALERTY

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu

Podaj poprawny adres e-mail
W związku z bezpłatną subskrypcją zgadzam się na otrzymywanie na podany adres email informacji handlowych.
Informujemy, że dane przekazane w związku z zamówieniem newslettera będą przetwarzane zgodnie z Polityką Prywatności PTWP Online Sp. z o.o.

Usługa zostanie uruchomiania po kliknięciu w link aktywacyjny przesłany na podany adres email.

W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania newslettera i innych informacji.
Musisz zaznaczyć wymaganą zgodę

KOMENTARZE (0)

Do artykułu: Sole kwasu mrówkowego - ekologiczna alternatywa rozmrażania dla tradycyjnej soli

NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Polityka prywatności portali Grupy PTWP

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!