PARTNER PORTALU partner portalu wnp.pl

wnp.pl - portal gospodarczy

Police nie skorygują sprawozdania finansowego za 2015 rok

Autor: WNP.PL (Dariusz Malinowski)
28-06-2016 20:46
Police nie skorygują sprawozdania finansowego za 2015 rok

Grupa Azoty Zakłady Chemiczne Police.

Fot. Mat. pras.

Zarząd spółki Grupa Azoty Zakłady Chemiczne Police postanowił nie zmieniać sprawozdań finansowych spółki i Grupy Kapitałowej spółki za rok 2015. Tym samym zmiany w wycenie senegalskiej inwestycji firmy zostaną ujęte w sprawozdaniu za 2016 rok.

Na posiedzeniu w dniu 30 maja 2016 roku zarząd chemicznej spółki stwierdził, że opublikowane 11 marca 2016 roku jednostkowe sprawozdanie finansowe i skonsolidowane sprawozdanie finansowe grupy kapitałowej dotknięte są błędem o charakterze istotnym, którego źródłem jest prezentacja zawyżonej wartości aktywów spółki zależnej African Investment Group SA związanej z afrykańskimi złożami fosforytów, a w konsekwencji zawyżonej wartości udziałów w ww. spółce zależnej i należności przysługujących od tejże spółki.
W konsekwencji - w ocenie zarządu - zysk netto prezentowany w sprawozdaniu jednostkowym spółki za 2015 rok w rzeczywistości winien był przybrać niższą wartość 58,9 mln zł, zaś wynik finansowy netto prezentowany w sprawozdaniu skonsolidowanym za 2015 rok - niższą wartość tj. stratę netto w kwocie 71,6 mln zł.

Spółka podkreśliła, że podstawą prezentowanych zmienionych danych są dokumenty i decyzje, które były dostępne w spółce na dzień 31 grudnia 2015 roku.

Teraz zarząd postanowił nie zmieniać sprawozdań finansowych za rok 2015. W konsekwencji, zagadnienia korekt, odpisów i ewentualnych błędów w prezentacji wartości aktywów i pasywów jak i sposobu ich prezentacji w przyszłości, będą przedmiotem decyzji podejmowanych przy sporządzaniu i przyjmowaniu sprawozdań finansowych kolejnych okresów roku 2016.

Dariusz Malinowski

NA GIEŁDZIE

KOMENTARZE (12)

SUBSKRYBUJ WNP.PL