Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

Mikroorganizmy a produkty naftowe

Autor: mgr inż. Marlena Owczuk Przemysłowy Instytut Motoryzacji
17-08-2014 16:28

Problem mikrobiologicznego skażenia dotyczy wszystkich produktów naftowych, w każdej fazie ich obróbki i użytkowania. Rozwój mikroorganizmów może powodować zmiany właściwości użytkowych paliwa, korozję zbiorników i systemów przesyłu produktu w całym ciągu logistycznym.

Mikroorganizmy występują we wszystkich typach środowisk (np. woda, gleba, powietrze), skąd na różnych etapach wydobycia, dystrybucji, magazynowania i eksploatacji, przedostają się do ropy naftowej i jej produktów.
Czynniki warunkujące rozwój mikroorganizmów

Do podstawowych czynników wpływających na rozwój mikroorganizmów należą: obecność wody, dostępność tlenu, temperatura oraz zawartość substancji odżywczych i substancji toksycznych.

Woda może dostawać się do zbiorników w postaci pary wodnej, wody opadowej lub gruntowej, a także powstawać na skutek gwałtownych zmian temperatury (kondensacja na ściankach zbiornika). W zależności od rodzaju drobnoustroju zmienne są uwarunkowania dotyczące wilgotności środowiska. Im środowisko jest bardziej uwodnione, tym bardziej dynamiczny jest rozwój mikroorganizmów w zbiorniku z paliwem. Obniżenie ilości wody wpływa zatem na zahamowanie lub całkowite ograniczenie rozwoju mikroorganizmów. Jak podaje Szopa [i], spośród wszystkich drobnoustrojów mogących zasiedlać zbiorniki paliwowe, najmniej odporne na zmiany wilgotności są bakterie (min. wilgotność do ich rozwoju to ok. 30%), podczas gdy pleśnie mogą rozwijać się nawet na suchych podłożach (min. wilgotność do ich rozwoju to ok. 15%).

Drobnoustroje zawieszone w powietrzu, cząstkach pary wodnej czy kurzu dostają się wraz z nimi do zbiorników z paliwem, gdzie osadzają się w warstwie przydennej. Z tego względu najintensywniejszy rozwój występuje na granicy faz woda-paliwo. Woda, wraz z rozpuszczonymi w niej solami mineralnymi i zanieczyszczeniami pochodzenia organicznego, stanowi swoisty magazyn substancji potrzebnych do rozwoju szkodliwej mikroflory [ii]. W warstwie przydennej zbiornika mikroorganizmy prócz wody mają zapewniony także dostęp do składników odżywczych (źródło węgla i energii w postaci składników paliwa). Nośnikami innych składników odżywczych (w tym azotu, siarki, fosforu) mogą być także kurz, owady oraz dodatki, którymi uszlachetniany jest produkt. W warstwie paliwa, na skutek ograniczonej ilości wody rozwój szkodliwej mikroflory ma przebieg powolny i niekiedy trudny do zaobserwowania.

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!



SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


Wnp.pl: dołącz do nas na Google+


39 254 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

966 189 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

5 800 ofert w bazie

2 782 270 ofert w bazie


397 662 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP