Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

Air Products rozszerza ofertę

Autor: wnp.pl (DM)
13-06-2013 11:37

Air Products, największy dostawca gazów technicznych w Polsce, wprowadza na nasz rynek tunel zamrażalniczy. Urządzenie to zostało stworzone z myślą o zapewnieniu producentom żywności wysokiej jakości i dużej wydajności mrożonych produktów. To także rozszerzenie oferty produktowej potentata.

Air Products dostarcza gazy atmosferyczne, procesowe i specjalne, nowoczesne tworzywa, osprzęt i technologie. Firma zatrudnia ponad 20 tysięcy pracowników w ponad 50 krajach. Tradycyjnymi odbiorcami oferty spółki są branże hutnicza, chemiczna i naftowa. Coraz większe znaczenie odgrywa także przemysł spożywczy. I właśnie do niego dedykowane jest najnowsze rozwiązanie.
Tunel znajduje zastosowanie m.in. w chłodzeniu, zamrażaniu powierzchniowym, szybkim zamrażaniu pojedynczych małych porcji metodą IQF (indywidualne szybkie zamrażanie) oraz tradycyjnym mrożeniu. Z jego pomocą producenci żywności mogą schładzać i mrozić wiele różnych produktów spożywczych, w tym: mięso, drób, ryby, owoce morza, owoce, warzywa, przetwory mleczne (np. sery), makarony, gotowe posiłki (np. pizza, dania gotowe do podgrzania) oraz ciasta, wypieki i produkty piekarnicze.

Tunel to także przykład jak firmy rozwijają swoją działalność aby zwiększyć swoją ofertę produktową i poprawić wyniki finansowe.

W tunelach zamrażalniczych firmy Air Products wykorzystywany jest ciekły azot o bardzo niskiej temperaturze -196 stopni Celsjusza, który umożliwia znaczne obniżenie temperatury produktów spożywczych. Urządzenia te pozwalają na szybkie mrożenie żywności liczone w minutach, a nie w godzinach, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych systemów do mrożenia działających z zastosowaniem amoniaku czy freonu. Szybkie mrożenie przyczynia się nie tylko do uzyskiwania większej ilości zamrożonej żywności w jednostce czasu, ale także do podniesienia jakości zamrożonych produktów.

W trakcie szybkiego zamrażania, w produktach spożywczych rozwijają się mniejsze kryształy lodu, dzięki czemu nie dochodzi do znacznego uszkodzenia komórek w strukturze produktów. W rezultacie produkty żywnościowe zachowują właściwą wilgotność, która nie tylko poprawia ich strukturę, kolor i smak, ale także przekłada się na ich mniejsze straty wagowe spowodowane utratą wody.

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!



SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


Wnp.pl: dołącz do nas na Google+


44 648 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

1 048 524 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

5 763 ofert w bazie

2 782 331 ofert w bazie


397 664 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

PARTNER

  • partner serwisu

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP